About Me

RESEPI BUAT TELUR MASIN SPECIAL PERISA SPICY.

RESEPI BUAT TELUR MASIN SPECIAL PERISA SPICY.


Bahan - bahan: 
20 biji telur itik@ayam
500 gram garam untuk 2 liter air
(Dimasak sehingga larut)
7 biji buah cili (ketuk)
5 ulas bawang putih (Ketuk)
2 helai daun pandan (potong2)

Cara- cara membuat;

1. Mula-mula basuh telur itik@ayam bersih- bersih supaya nanti telur masin tak busuk. 

2.  Garam dan air dimasak sehingga larut. Tunggu sehingga air sejuk.

3. Air garam dituang kedalam bekas bertutup.Masukkan telur,bawang putih,cili dan daun pandan.(Pastikan telur semua kena air).

4. Simpan lebih seminggu atau 12 hari baru boleh rebus.. kalau nak masin lagi boleh tambah garam kasar..

* Kalau nak telur kuning nampak cantik lepas buat simpan tempat gelap.  Kegunaan daun pandan untuk buang bau hanyir dan cili bersama bawang sebagai perisa.

Catat Ulasan

0 Ulasan