Ikut 5 Tip Mudah Ini Ketika Nak Masak Nasi Untuk Tesktur Gebu Dan Berbau Harum. Kena Cuba!
Seeloknya jangan masak nasi berlebihan. Bukan saja untuk mengelak pembaziran bahkan nasi yang dimasak dalam kuantiti yang tidak terlalu banyak rasanya lebih sedap dan mudah peroi.
Kadang-kadang, masak nasi guna rice cooker pun tak menjadi. Sebenarnya masak nasi menggunakan periuk elektrik pun ada syaratnya. Jika tidak, nasi akan cepat basi atau kering. Tak sedaplah kan?
Jadi RASA kongsikan dengan anda lima cara masak nasi menggunakan rice cooker supaya nasinya 'cantik' dipandang dan sedap dimakan.
CARA MASAK NASI GUNA RICE COOKER
1. IKUT SUKATAN YANG BETUL
Jangan sesekali masak nasi melebihi paras maksimum pada periuk bagi mengelakkannya dari menjadi lembik dan cepat basi.
2. MASAK CUKUP-CUKUP UNTUK DIMAKAN
Seeloknya jangan masak nasi berlebihan. Bukan saja untuk mengelak pembaziran bahkan nasi yang dimasak dalam kuantiti yang tidak terlalu banyak rasanya lebih sedap dan mudah peroi.
3. TUTUP PERIUK RAPAT-RAPAT
Setiap kali anda mencedok nasi dari periuk, pastikan penutupnya rapat. Jika dibiarkan tidak rapat, udara yang keluar masuk akan membuatkan nasi basi.
4. TAMBAHKAN JUS LEMON
Campurkan sedikit jus lemon ke dalam periuk ketika anda masak nasi. Bukan saja nasi lebih tahan lama, baunya juga harum. Tapi jangan lebih-lebih pula, takut nasi berasa masam.
5. GODAK NASI
Ketika nasi mulai kering, segera godak agar wap air nya rata ke seluruh nasi. Jika tidak, ia akan menjadi kering terutamanya pada bahagian atas nasi.
Semoga tip ini dapat membantu anda. Selamat mencuba.
Oleh: EMY HAZNIDA.
0 Ulasan