Guna Tepung Gandum, Petua Basuh Daging Untuk Elak Hamis, Mudah Sangat!
Guna Tepung Gandum, Petua Basuh Daging Untuk Elak Hamis, Mudah Sangat! |
Musim raya, daging antara rencah yang paling selalu digunakan dalam masakan.Macam-macam menu boleh dibuat dengan daging,seperti rendang, kari, stew,daging bakar dan sebagainya.
\
Namun begitu, jika salah cara cucian daging tersebut, ia boleh menyebabkan daging kurang bersih dan berbau hamis.Sekaligus boleh mempengaruhi rasa masakan.
Sebenarnya, ada cara mudah untuk mak-mak mencuci daging sekaligus mengilangkan bau hamis pada daging tersebut iaitu hanya dengan menggunakan tepung gandum.Ikut langkah-langkah ni.
Bahan-Bahan:
Tepung Gandum
Asam Keping
Penapis
Besen
Cara Membuat:
1.Dah siap potong daging,letakkan dalam besen dan letakkan tepung gandum. Biasanya anggaran dalam 2kg daging bersamaan 1 senduk tepung.
2.Kemudian,masukkan air sampai penuh dan gaul-gaulkan ia. Kemudian, masukkan asam keping dalam 3-5 keping. Biarkan dalam 15-20 minit.
3.Sesudah itu, tuang semuanya dalam penapis. Bilas lagi dalam 2-3 kali.
4.Akhir sekali, dah siap bilas, toskan. Siap!
Selamat mencuba!
Info Ekstra
Selain daging, cuci ayam pun boleh menggunakan cara ini, bagi mengelakkan bau hanyir dan mudah menghilangkan lendir-lendir yang melekat pada ayam.
Sumber: Khairul Hakimin Muhammad
0 Ulasan